Even voorstellen…

Ik studeerde in juni 2019 af als vroedvrouw aan de katholieke hogeschool VIVES te Kortrijk. Tijdens mijn opleiding liep ik stage in verschillende ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen en dit op de diensten materniteit, het verloskwartier en reproductieve geneeskunde. Naast deze leerrijke en interessante stageperiodes op Belgische bodem ging ik voor 2 maanden op buitenlandse stage naar Gambia. Ik leerde er met weinig middelen op een fysiologische en zelfstandige manier werken. Ik ben ervan overtuigd dat deze stageperiode mij gevormd heeft als persoon en mij de nodige ervaring heeft gegeven om als goede en zorgzame vroedvrouw de noodzakelijke ondersteuning te bieden aan toekomstige moeders. Na mijn studies ging ik meteen aan de slag als zelfstandige vroedvrouw. Mijn motto luidt als volgt: “Iedere zwangere vrouw verdient een goede vroedvrouw!” Een persoonlijke aanpak vind ik dan ook héél belangrijk !

Margot_foto

Margot Van Neste uit Meulebeke trekt op stage naar een Gambiaans ziekenhuis

Margot Van Neste_2
Margot_foto_2

“Op 21 september vertrek ik samen met de Oostendse vzw Contano voor zeven weken naar Gambia”, begint Margot Van Neste haar verhaal. “Ik zal er stage lopen als student vroedkunde in een lokaal ziekenhuis in Basse, een kleine gemeenschap op zo’n 375 km van de hoofdstad Banjul. Ik hoop er tijdens die periode vrouwen te kunnen begeleiden en steunen tijdens de zwangerschap, bevalling en de moeilijke momenten na de geboorte van het kind. Ik ben ervan overtuigd dat ik er enorm veel ervaring zal opdoen en er persoonlijk sterker zal uitkomen.”

 

Anatomie en fysiologie

 

Waarom koos je voor vroedkunde? “De job van vroedkundige interesseerde mij al tijdens mijn laatste jaren in het secundair onderwijs. Ik heb een grote interesse in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap. Daarnaast ben ik ook iemand die heel graag mensen helpt en ondersteunt. Al snel nam ik met veel enthousiasme de beslissing om deze opleiding te starten.”

 

 

Met vier in een huis

 

Na een aantal stages in eigen land trekt ze voor haar laatste stage naar het buitenland. “Als student vroedkunde moeten wij tijdens ons academiejaar een groot aantal weken stage lopen. Tijdens mijn eerste twee jaar maakte ik al kennis met enkele kraamafdelingen en verloskwartieren in West- en Oost-Vlaanderen. Tijdens deze stages leer je pas echt de knepen van het vak. In het derde jaar krijgen wij de kans om onze kijk en ervaring te verruimen en naar het buitenland te trekken. In het ziekenhuis, waar ik stage ga lopen, is alles nog heel primitief en probeert men alles zo fysiologisch mogelijk te laten verlopen.”

 

“De moeilijkste taak van een vroedvrouw is kalm blijven in kritieke situaties”

 

 

De trip maakt de Meulebeekse alvast niet alleen. “Ik vertrek samen met nog een studente vroedkunde en nog twee studenten verpleegkunde. Samen zullen wij daar in een huisje verblijven. We kijken er alle vier enorm naar uit.” De voorbereidingen voor de trip verlopen rustig. “Gelukkig heb ik geen herexamens, dus kon ik mij rustig voorbereiden. Ik kreeg al enkele injecties in het tropisch instituut van UZ Gent voor ziekten zoals gele koorts, hepatitis A… Ik kocht ook al een muskietennet, muggenzalf en andere zaken die onmisbaar zijn.”

 

Cultuurshock?

 

Is de Meulebeekse niet bang voor de cultuurshock? “Ik ben er zeker van dat deze stage een cultuurshock bij mezelf zal teweegbrengen. Hier in België staat de geneeskunde heel ver. De toekomstige moeder wordt in België meestal vanaf het moment dat ze zwanger is tot aan de geboorte van het kind goed opgevolgd. In Gambia is dat niet het geval. Men heeft nauwelijks de middelen om moeder en/of het kind te redden in onverwachte situaties.

Ze weet alvast wanneer ze op het einde een tevreden persoon zal zijn. “Als ik mensen heb kunnen helpen, steunen en begeleiden in moeilijke en onverwachte situaties met de weinige middelen die er voor handen zijn, zal ik als een heel tevreden persoon naar België terugkeren. Ik ben er me van bewust dat ik het tijdens mijn stage mentaal soms zwaar zal hebben, maar ik zal er sterker uitkomen, dat ben ik zeker!”

 

“Ik ben er me van bewust dat ik het tijdens mijn stage mentaal soms zwaar zal hebben, maar ik zal er sterker uitkomen”

 

“Tijdens mijn vorige stage zei een gynaecoloog dat de moeilijkste taak en een job van een vroedvrouw is om rustig te kunnen blijven in kritieke en onverwachte situaties. Door rustig te blijven en logisch na te denken zal je de meeste levens kunnen redden. Dat is een zin die ik steeds in mijn achterhoofd zal bewaren en dat is een ontwikkelingsdoel die ik graag in Gambia wil bereiken.”

Als ze even luidop mag dromen, weet ze nog niet hoe haar toekomst eruit ziet. “Na dit academiejaar studeer ik af als bachelor in de vroedkunde. Als ik even mag dromen, dan zou ik graag aan de slag gaan als zelfstandige vroedvrouw in mijn regio. Maar misschien studeer ik toch nog even verder en start ik met de opleiding master in de verpleeg- en vroedkunde. We zien wel.”